Вие сте тук

Менингит

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Менингит | здравето.com

Менингитът представлява възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък, като правило с инфекциозен произход. Менингитът (бактериален, вирусен, гъбичен…) е възпалителен процес, който възниква на фона на проявили се заболявания – отит, синузит, черепно-мозъчни травми и други.Менингитът представлява възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък, като правило с инфекциозен произход. Менингитът (бактериален, вирусен, гъбичен…) е възпалителен процес, който възниква на фона на проявили се заболявания – отит, синузит, черепно-мозъчни травми и други.Клиничната картина на менингита представлява съвкупност от интензивно дифузно главоболие, гадене, повръщане, объркване или подтискане на съзнанието до състояние на кома, повишена температура, неразположение, тахикардия, болки в мускулите и менингеален синдром.

Менингеалният синдром включва силно главоболие; вратна ригидност (трудна подвижност на врата); симптом на Керниг (невъзможност да се разгърне крака в колянната става, когато същият е сгънат в тазобедрената); свръхчувствителност към ярка светлина, силен шум, допир по кожата. Много често в ранните часове на заболяването, менингиалните симптоми могат да доведат до кома. Понякога тези симптоми липсват, както при децата, така и при възрастните хора. При възрастните пациенти менингитът  може да се прояви като комбинация от треска с обърканост или прогресивно подтискане на съзнанието.

Развитието на менингита нерядко се предшества от инфекция на горните дихателни пътища. Предварителният прием на антибиотици много често смекчава клиничната картина. При пациенти с отслабен имунитет, менингитът протича или като лека инфекция, придружена от главоболие и леко повишена телесна температура, или бързо прераства в кома.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Дори и при незначително съмнение за гноен менингит се назначава лумбална пункция. Ако тя не може да бъде извършена , се провежда бактериологично изследване на кръвта и се назначава антибактериална терапия.  Микроскопското изследване на гръбначно-мозъчната течност е задължително, за да се идентифицира причинителя на заболяването и да се определи степента на резистентност към антибиотиците.

След провеждането на необходимите изследвания, веднага се назначават антибиотици. До получаване на резултатите от бактериологичните проби, се прилага емперична антибактериална терапия.

След като резултатите от бактериологичното изследване са получени, може да се премине към антибиотик, който съответства на клиничната картина

Менингит (бактериален, вирусен, гъбичен…) е възпалителен процес, който възниква на фона на проявили се заболявания – отит, синузит, черепно-мозъчни травми и други.За профилактика на вируса има няколко начина. На първо място е  много важно да се внимава и се избягва контакт с вече болни от менингит лица. Освен това е от голямо значение личната хигиена. Задължително е помещението, в което се живее, да бъде редовно проветрявано, за да се поддържа въздухът чист и свеж.

Заболяването може да се развие във всеки един момент при наличие на инфекциозни тела у пациент, който до момента е бил напълно здрав. обикновено причината за появата на първата симптоматика на заболяването, са различни простудни заболявания, които отключват възпалението на мозъчната обвивка и водят до сериозна болка в областта на главата. Добре е при излизане навън в студен ден, без значение какъв е сезона, да се носи шапка или качулка, която да предпазва главата ви и сведе до минимум риска от развитие на менингит. За предпазване от вируса може да бъде използвана специална ваксина, която защитава ваксинираните и предотвратява тяхното разболяване от менингит за период от около три години.

Top