Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Лептоспироза

Лептоспироза

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Лептоспироза | здравето.com

Лептоспироза 2 - Болести и лечение- здравето .comЛЕПТОСПИРОЗА – остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с треска, обща интоксикация, бъбречни и чернодробни поражения, както и поражения на нервната система.

Причинител на заболяването – лептоспирите от семейство Spirochetaceae. Известни са около 200 вида лептоспири, които причиняват заболяването. Те са приспособени към живот във вода, живеят дълго  във влажна почва.

Източници на инфекцията са животни – плъхове, кучета, едър рогат добитък и др. Пренасят заболяването безсимптомно. Отделят лептоспири с  урината.

Човек се заразява при контакт с животински секрети, екскременти или при съприкосновение на наранен участък от кожата с продукти от животински произход.

Болният човек не представлява заплаха за околните!

Развитие на заболяването – в човешкият организъм лептоспира прониква дори и през най-малкият нарушен участък от цялостта на кожата, лигавицата на устата, носа, очите, стомашно-чревният тракт.., попода в кръвта и се разнася в различни органи и тъкани. Размножава се и предизвиква поражение на мускулите, нарушава функцията на бъбреците, черния дроб и на нервната система.

След прекарано заболяване се развива траен имунитет, но само към конкретния тип leptospira.

Признаци – инкубационният период продължава от 4 до 14 дни.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Заболяването настъпва внезапно. Появява се втрисане, телесна температура, достигаща до 39-40° С, силно главоболие, болки в мускулите. Поради силните болки в мускулите, болният е трудноподвижен. Лицето е зачервено и подпухнало. Намалява се количеството на отделената урина. При тежко протичане на заболяването, след 3-5 дни е възможна появата на жълтеница и на точковидни кръвоизливи в склерата на очите и кожата. Появява се анемия, изразена предимно в областта на лицето, като кожата загубва своя нормален цвят и постепенно побледнява. Освен повишаването на телесната температура, лептоспирозата е характерна и със силните болки, от които пациентите се оплакват в областта на ставите на мускулите. Пациентите чувстват сериозна отпадналост и умора и нямат желание за никакви физически дейности, тъй като и състоянието им не го позволява. Болестта се развива като нормален сезонен грип, стига да бъдат взети навременни мерки. В противен случай вероятността за фатален край на заболелия от лептоспироза се увеличава с всеки изминал час.

В последствие се развива остра бъбречна недостатъчност – основна причина за настъпваща смърт при болните.

Лептоспироза диагнозата се поставя след провеждане на кръвни изследвания!

Спешна медицинска помощ – пациент със съмнение за лептоспироза се настанява незабавно в инфекциозна болница за провеждане на интензивно лечение.

Диспансеризация – пълно възстановяване от лептоспироза се постига след около 6 месеца. През това време болният е под лекарско наблюдение.

Предотвратяване на заболяването – къпане в чисти водоеми. Използване на гумени ботуши при работа във влажни зони. Да не се пие вода от открити водоеми. Добре защитени хранителни продукти от набези на гризачи.

На първо място е важно да се поддържа висока лична хигиена, което занулява риска от заразяване с лептоспироза. Трябва ръцете да се мият често, като се избягва всякакъв контакт на пръстите или замърсени части от тялото с устата и очите, както и да се предпазват от замърсяване всякакви наранявания по повърхността на кожата. Силно препоръчително е редовно да бъдат водени на преглед домашните животни, за да се установи здравословното им състояние – предпазна мярка както за собствениците, така и за самите животни, които могат да бъдат навременно излекувани ако имат някакви здравословни проблеми с тенденцията да се усложняват безвъзвратно с времето. Също е добре да се избягва престоя в близост до водоеми ез необходимите изисквания по чистота и хигиена на подобни места.

Top