Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Исхемичен мозъчен инсулт

Исхемичен мозъчен инсулт

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 12, 2011 | ЗДРАВЕТО.COM

Исхемичен мозъчен инсулт

Мозъчният инсулт е често срещано увреждане на мозъчната тъкан.

Той е следствие от спиране на кръвния ток в определен мозъчен съд, довеждащо от своя страна до смъртта на лишената от кръвоснабдяване мозачна тъкан.

Спирането на кръвния ток най-често е прдизвикано от запушване на съда, в следствие на кръвен съсирек или образувал се тромб върху съдовата стена.

Това са механичните причини за предизвикването на мозъчният инсулт, но те могат да бъдат и внезапно понижаване на кръвното налягане, обезводняване, кръвоизлив и др.

Исхемичен мозъчен инсулт

При запазено нормално кръвно налягане, стеснението на мозъчният съд пропуска, макар и по малко, известно количество кръв, която е достатъчна за поддържането на нормалната функция на мозъчния участък.

Когато обаче са налице екстремни условия, като рязко понижаване на кръвното налягане, загуба на течности или на кръв, тази кръв не е достатъчна и засегнатата тъкан изпитва остра кислородна недостатъчност.

В следствие на този недостиг се получава мозъчен инсулт.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Първите признаци за появата му са бързо изтощаване, аритми, главоболие, бледост на лицето, изтръпване и парализа на ръце и крака. Обикновено болният не губи съзнание. При наличие на някой от тези симптоми намесата на лекарски екип е задължителна и трябва да е своевременна. От тук нататък прогнозата зависи от големината на инсулта, състоянието на сърдечно съдовата система, възможността за компенсация на кръвната недостатъчност, евентуалните настъпили усложнения на други органи, като сърце, бъбреци, бели дробове и др.

Често след прекаран исхемичен мозъчен инсулт…

Пациентът остава с остатъчна протеза на едната половина на тялото, а възстановяването е бавно и трудно.

Хората, предразположени към тази страшна болест, следва да бъдат особено внимателни и отговорни към здравето и състоянието си и да информират близките си за начините на адекватна реакция при евентуален пристъп.

Top