Вие сте тук

Инфаркт

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 09, 2011 | Здравето.com

Инфаркт

Инфарктът на сърцето представлява некроза на участък от сърдечния мускул

Тази некроза се дължи на преустановеното кръвоснабдяване на този участък вследствие непроходимост на артерията, която му доставя кръв и кислород. Непроходимостта на артерията обикновено е причинено от тромбоза на коронарната артерия, или казано по-просто запушването й от кръвен съсирек.

При мъжете инфарктът на сърцето се среща 4 или 5 пъти по-често, от колкото при жените. Обикновено засегнати са лица между 40 и 60-годишна възраст, обикновено страдащи от гръдна жаба. Предразполагащи фактори за инфаркт са заболявания, като атеросклероза, диабет, високо кръвно налягане, както и затлъстяване, тютюнопушене, застоял начин на живот, чести силни и неприятни емоции и инфекции. Фамилната обремененост също има известно влияние.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Първият симптом на сърдечният инфаркт е силна болка в сърдечната област, която се разпространява към лявата ръка, рамо и шията.

Инфаркт

Болният е неспокоен, с недостатъчно въздух, отпаднал, може да са налице гадене, повръщане и диария. По някога инфарктът протича и атипично, с наличието само на задух или със силна прерязваща болка в областта на корема, дори и без наличието на някакви конкретни признаци.

При евентуални прояви на някой от изброените признаци, особено важна е своевременната реакция на близки и роднини на потърпевшият. Ако се появи силна и продължителна болка в областта на гръдния кош или сърдечната област, страдащият е изпотен и има смущения в храносмилателната система е необходимо незабавно да се извика екип на бърза помощ и да се вземат бързи мерки за овладяване на положението.

Инфаркт

Болният задължително трябва да бъде поставен на легло, неговото изправяне може да бъде фатално.

Сърдечният инфаркт е сериозно заболяване, към което трябва да се подхожда с особено внимание и не бива да се пренебрегва опасността от фатален край.

Top