Вие сте тук

Зъбен кариес

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

ное 03, 2011 | Здравето.com

Зъбен кариес

Зъбен кариес – най-разпространеното заболяване

То засяга почти всички хора, Едва 2% от населението могат да се похвалят, че никога през живота си не са страдали от него.

Кариесът представлява нарушение на зъбния емайл, в точно определен участък, най-често по повърхността на зъбите или т.нар. „предилективни зони”. Той се появява там, където зъбите контактуват един с друг и почистването с помощта на четка за зъби е затруднено. За това, за превенция зъболекарите препоръчват използването на конец за зъби.

Причината за възникването на зъбен кариес са бактерии, населяващи зъбната плака

Зъбен кариес

Те могат да разградят захарите до органични киселини и под действието им емайла отслабва и бактерията постепенно го преодолява. Тя навлиза в дентина, които остава незащитен и започва образуването на кариес. Този процес е много бърз и практиката на пациентите да изчакват развитието на малък кариес, преди да посетят стоматолог е погрешна. На практика, колкото по-рано бъде потърсена специализирана помощ, толкова по-малко зони ще бъдат засегнати. Намалява и вероятността от пулпит, които е следствие от нелекуван кариес.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Първият симптом за възникването на проблема е болка, при допир на метал или на студено или топло.

Податливостта на зъбите към кариеси се определя от генетичната обремененост, зъбната хигиена и хранителния режим.

Когато кариесът се развива хронично, по-опитен зъболекар би могъл да установи проблема, виждайки прозиращите през тънкият емайл проблемни зони, като тъмни петънца. По-неопитните специалисти залагат на рентгенова снимка, където проблемните зони се виждат ясно и отчетливо.

Лечението на зъбен камък е консервативно обтурация (пломба)

Зъбен кариес

В момента се предлагат последни поколения фотокомпозити, правещи пломбата дискретна. Когато разрушението на зъба е по-голямо, той може да бъде възстановен посредством керамична поставка.

Добрата зъбна хигиена и балансиран хранителен режим, богат на калций е най-добрата превенция на заболяването.

Top