Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Еректилна дисфункция (импотентност)

Еректилна дисфункция (импотентност)

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Еректилна дисфункция (импотентност) | здравето.com

Еректилна дисфункция (импотентност) - болести и лечение - здравето.comЕректилната дисфункция се характеризира с отсъствие на възможност за сексуално задоволяване на партньорите, поради неспособност да се поддържа състоянието на ерекция. Проблемите с потенцията се характеризират с понижено сексуално либидо и затруднена еякулация. Всички тези злини се понасят от повечето мъже на тридесет годишна възраст. За мнозина от тях това е огромен психологически удар, засягащ тяхното самолюбие. Много често се случва да не споделят проблемите и притесненията си. За тях дори е срамно да посетят медицинско заведение. Такова отношение и разбиране допълнително изостря ситуацията. Необходимо е да се осъзнае, че абсолютно здрави хора не съществуват и те не са сами в своето страдание.

С времето специалистите се справят все по-грамотно и компетентно с еректилната дисфункция. Най-важният фактор за възстановяване на нормалната ерекция е психо-емоционалната стабилност. Диагностиката на заболявания като сърдечна недостатъчност, респираторни заболявания, диабет, атеросклероза – ще допринесат за доизясняване на причините за липса на ерекция, тъй като всички те допринасят за стесняване на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кръв. Приемът на медикаменти, които се използват при лечение на тези заболявания, също намалява мъжката сила.

Необходимо е да се тества нивото на тестостерона и азотния оксид. Ако съдържанието е ограничено, ерекция липсва или е частично изразена. Лечението в клиника включва комбинация от медикаменти, психотерапия и вакуумни процедури. То със сигурност не включва препарати, които активно се рекламират в различните медии. Медицинското заведение осъществява точен и индивидуален подход към пациента, който няма нищо общо с домашното самолечение.

Медикаментите, които се използват за клинично лечение, могат да включват хормона тестостерон (след установен недостиг в организма), уретрално инжектиране (за стимулиране на кръвоносните съдове), орални инхибитори (тадалафил, виагра).  Ако причината е в простатната жлеза, необходимо е да се започне с нейното лечение. Ако причината се дължи на сърдечна недостатъчност, първо е нужно да се лекува сърцето и т.н.

Причини за мъжка импотентност – еректилна дисфункция

Еректилна дисфункция (импотентност) 2 - болести и лечение - здравето.comЕректилната дисфункция нарушава нормалния полов живот на всеки млад мъж. Свързана е с невъзможността мъжкият партньор по време на полово сношение да достигне състояние на ерекция на пениса. За да има налице еректилно състояние на пениса, той трябва да бъде изпълнен с кръв, като това се случва посредством повишеното кръвно налягане при възбуда, водещо до добро кръвоснабдяване в областта на пещеристите му тела и гъбестото тяло. Следва отпускане на гладката мускулатура, което се постига чрез отделяне на азотен окис – вещество, генериращо се посредством нервните импулси, изпратени от свързаните с полова възбуда центрове на хипоталамуса и лимбичната система.  За да се напълнят кавернозните тела с кръв е нужно така наречените възглавнички на Ебнер да функционират нормално. Те представляват специфични уплътнения, които променят обема си, по този начин пропускайки или нарушавайки притока на кръв в кавернозните камери на пениса. Когато има някаква дисфункция на въпросните Ебнерови възглавнички, която пречи на нормалната пенисна ерекция, говорим за мъжка импотентност/ еректилна дисфункция. Няма достатъчно приток на кръв в артериите на половия орган и по този начин се нарушава сериозно сексуалния живот на болния.

Симптоми на мъжка импотентност

Тук са изброени основните симптоми, които могат да бъдат изразени в различна степен при отделните болни поради напълно строго-индивидуални физиологични характеристики и предпоставки за развитие на заболяването.

1. На първо място мъжете, имащи проблеми с поддържането на ерекцията усещат, че половият им член не е достатъчно стегнат и „твърд“ при сексуална възбуда, независимо от намерението и желанието за полов акт.

2. Еекция може да бъде постигната, но това става за прекалено кратко време и не позволява привършването на полово сношение до края. С други думи, копулация не е възможна поради твърде краткотрайното състояние на пенисна ерекция.

3. Мъжете, при които заболяването неразвито в сериозна степен , се оплакват от тоталната невъзможност да постигнат ерекция и стегнатост на половия си член, дори при сексуална възбуда.

Основни причини за импотентност

Много важно място тук заемат хроничните болести, които могат да бъдатсериозна предпоставка за развитието на еректилна дисфункция. Основните причинители на физиологичното нарушение на еректилните състояния са болестите: атеросклероза, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, множествена склероза и т.н. Според последни статистики всеки втори диабетик в света страда от еректилна дисфункция.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Хирургическа интервенция също може да стане причина за поява на състоянието, ако не за постоянно, то поне за период от около 6 до 18 месеца в зависимост от направените наранявания на нервната система. При операция в областта на малкия таз, предимно на простатата или пикочния мехур, съществува реална опасност за засягане на нерви и артерии, които в тази област са много гъсти, което да причини трайни увреждания и доведе до импотентност при мъжете.

Колкото и странно да звучи, начинът на живот също играе важна роля и може значително да допринесе за появата на първите симптоми на импотентност

Заседналото съществуване, продължителното стоене в една и съща поза, както и тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол са едни от основните вредни фактори, асоциирани с начина на живот. Ниското кръвно по ред причини също може да доведе до еректилна дисфункция. Според последни проучвания на експерти велосипедните седялки, които имат твърда повърхност и създават усещане за дискомфорт, което е много сериозно, особено при по-дълъг преход с велосипеда, също могат да нарушат нормалното функциониране на нервната система в областта между ануса и пениса и, намалявайки кръвоснабдяването към половия орган, доведат до възникване на болестното състояние дори у млади мъже колоездачи. Ето защо е силно препоръчително внимателно да подберете седялката на велосипеда си. Мъжете с артеросклероза също са с по-голяма опасност от заболяване.

При наличие на някакви хормонални нарушения заболяването може да се появи. Най-често става въпрос за нарушения в тестостеронния хормонален баланс.

пенис помпа - лечение на еректилна дисфункция - здравето.comПсихологичните предпоставки са друг много важен фактор. Той се проявява най-вече при мъже над 40-45-годишна възраст, които има множество  проблеми и психични разстройства, свързани професионалните задължение или ниската самооценка. Несигурността и ниското самочувствие далеч не трябва да бъдат подценявани в борбата с еректилната дисфункция.

Импотентност може да се наблюдава като страничен ефект вследствие дълготрайно приемане на някакви лекарства – за намаляване на кръвно, анти-депресанти, неселективни антихистамини, транквилизатори и т.н.

Лечение на еректилна дисфункция

Съществуват много и различни начини за лечение на заболяването, като всички от изброените тук имат сериозна ефективност и могат да доведат до сериозно възстановяване.

Може би най-доброто решение за справяне с проблемите, породено от импотентността при мъжете, е промяната в начина на живот. Целта е да бъдат максимално намален или напълно премахнати вредните въздействия вследствие на лоши навици, за да започне организмът да се кръвоснабдява по-добре и като резултат проблемът с достигането на ерекция при полова възбуда постепенно отшуми напълно естествено. Добра идея е ако водите засегнал начин на живот да започнете да спортувате по малко, но редовно, за да подобрите циркулацията на кръвта и балансирате кръвното налягане. Вредните навици като тютюнопушенето и честата прекалена употреба на алкохол също задължително трябва да бъдат прекратени. По този начин за период от няколко седмици до месеца можете да се възстановите напълно и спрете да усещате всякакъв дискомфорт преди полов акт.

Еректилната дисфункция може да бъде преодоляна и медикаментозно. Много пациенти предпочитат този вариант, тъй като не се изисква промяна на ежедневния режим и начина на съществуване, особено трудно в днешния забързан свят. Основните таблетни лекарства, които се ползват с цел подсилване на ерекцията и задържането й значително по-дълго са познатите на повечето хора медикаменти виагра, циалис и левитра.

Оперативното лечение на импотентността е друга възможност, от която можете да се възползвате

Предназначена е предимно за млади мъже, които са претърпели някаква по-сериозна травма, довела до състоянието, тъй като при по-възрастните организмът вече е износен и артериите особено в тази част на тялото имат нарушено кръвоснабдяване поради сериозни стеснения и не могат да бъдат оперативно повлияни. Операцията има за цел да подобри потока на кръвта към половия член в случай на по-сериозно запушване на кръвоносните артерии в областта на малкия таз.

Кръвоснабдяването може да бъде сериозно подобрено и без нужда от оперативна намеса, а именно чрез вакуумна помпа за пенис. Това е специално цилиндрично устройство с един затворен край, което има гумен маншон на другия и специална помпа за отнемане на излишния въздух вътре. След поставяне на пениса с палец може да бъде запушена дупката в пастмасовия цилиндър, която служи за възстановяване на въздушния поток след напомпване.

имплантирана пенилна помпа в мъжки пенисАко останалите методи не дават резултат и са напълно безуспешни, водейки до трайно състояние на пълна еректилна дисфункция при по-възрастни мъже, най-подходящият вариант е да бъде имплантирана пенилна помпа. Пенилният имплант се състои от помпа и специална тръба, която идва имплантирана о продължението на пениса. не се нарушава усещането при секс и мъжете, претърпели подобна операция, нямат никакви оплаквания след това. Операцията е еднократна и не е възможно устройството да бъде премахнато, веднъж поставено от хирург.

Top