Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > Епидемичен паротит – заушка

Епидемичен паротит – заушка

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение Епидемичен паротит – заушка | здравето.com

Епидемичен партит - заушка - Болести и Лечение - здравето.comЕПИДЕМИЧЕН ПАРОТИТ (ЗАУШКА) – силно заразно инфекциозно заболяване!

Характеризира се висока температура, обща интоксикация, поражения на слюнчените жлези и нервната система.

Причинител на заболяването – вирус, който е неустойчив извън човешкия организъм и може да бъде унищожен чрез ултравиолетово облъчване.

Източник на инфекцията – заболял, с ярки изразени признаци на заболяването или без такива.

Вирусът се предава по въздушно-капков път.

Възприемчивостта към заболяването е висока. Най-засегнати за децата. Мъжете заболяват от заушка до 1,5 пъти по-често от жените.

Процес наразвитие на заболяването – вирусът навлиза в човешкия организъм чрез дихателните пътища. Попада върху лигавицата, размножава се и се разнася по кръвен път в целия организъм. Открива благоприятна среда за по-нататъшното си развитие в жлезите и нервната система.

След настъпване на оздравителен процес, се развива траен имунитет към повторно заразяване.

Признаци на заболяването – инкубационният период трае 11-23 дни.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Възпаление на слюнчените жлези – болният развива висока температура, появява се общо неразположение, главоболие, болка в областта на ушите, усилваща се при дъвчене и говор, сухота в устата. Възможна е поява на едностранен или двустранен оток на слюнчените жлези. Той се разраства бързо и в рамките на 3 дни достига своя максимум. Подуването е с продължителност 2-3 дни, след което постепенно за 7-8 дни намалява. Телесната температура достига своя максимален интензитет на първия или втория ден от заболяването и продължава 4-7 дни.

В повечето случаи на 5-7-ми ден от заболяването, телесната температура достига до 39-40°С. Появяват се силни болки в скротума и тестисите. Тестисите са оточни, като размерът им достига големината на гъше яйце.

Възпалението на тестисите може да бъде предшествано от поражение на слюнчените жлези или да възникне едновременно.

Възпаление на тестисите и неговите придатъци се появява при 20-35% от заболелите възрастни.

В случай на двустранно засягане на тестисите след прекарано заболяване, често се стига до безплодие.

Диагностициране на заболяването – заболяването се диагностицира от лекар. Увеличаването на слюнчените жлези може да се обърка с оток на гърлото в следствие на дифтерит. Дифтеритът е заболяване, което изисква спешна лекарска намеса и своевременно лечение в инфекциозно отделение.

Болният от заушка се лекува в домашни условия. Пациенти с възпаление на тестисите се настаняват в инфекциозно отделение за провеждане на адекватно лечение.

Противоепидемични средства срещу заушка не съществуват!

Болни с възпаление на слюнчените жлези се нуждаят от постелен режим, умерено количество течности и лека храна.

Top