Вие сте тук
Начало > Болести и лечение > ГРИП – видове, превенция, симптоми

ГРИП – видове, превенция, симптоми

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Какво е грип?

Грипът е заразно заболяване, което може да бъде причинено от грипни вируси. Грипните вируси могат да се разпространят върху други лица чрез кашлица, кихане, говорене или контакт с заразени капчици. Инкубационният период (или времето между инфекцията и симптомите) за грип обикновено е два дни, но може да варира от един до четири дни. Ако подозирате, че имате грип, трябва да посетите лекар и да избягвате близък контакт с други хора, за да предотвратите разпространението на болестта.

Как се разпространява?

Както споменахме по-рано, грипът е силно заразен и може лесно да се разпространи от човек на човек, като просто е в близък контакт с някой, който вече го е разболял, или просто като е в рамките на три фута от тях. Това е така, защото капчици вода (съдържащи вируса) се изхвърлят от носа и устата, когато човек има кашлица или кихане. Те са разпръснати във въздуха и могат да кацнат в устата или очите ви.

Ако докоснете нещо и след това докоснете очите, носа или устата си, имате грип. Ето защо е важно да си миете ръцете редовно и да не докосвате дръжките или крановете на вратите, ако смятате, че някой с грип е бил близо до тях.

Симптоми на грип

Ако смятате, че може да сте хванали грип, струва си да го споменете веднага на лекар, за да могат те да направят някои изследвания и да предпишат подходящи лекарства. Симптомите обикновено се развиват около два дни след излагане на вируса, но това може да варира от човек на човек.

Видове грип

Неврологични

 • Обикновено започват с висока температура, главоболие, неразположение, но характерната им особеност са стомашните болки, придружени с повръщане и/или диария. При грип една от първите и основни прояви е значителното повишение на телесната температура до екстремни стойности главоболие и мускулни болки: при грип обикновено пациентите съобщават за упорито главоболие, болки по цялото тяло (болки по мускулите, болки Главоболието е в резултат на засягането от токсичните субстанции на чувствителните рецептори в мозъчните обвивки, кората на мозъка и мозъчните кръвоносни съдове. Промените в съдовия тонус са причината за характерното пулсиращо главоболие. Само за 2 часа напълно здрав човек получава симтомите: температура, силни болки в мускулите и в ставите, главоболие или суха непродуктивна кашлица.
 • „Когато говорим за грип клиничната картина е ясна – висока температура, мускулно-ставни болки, характерна кашлица, болки в очите и силно главоболие
 • Фебрилни гърчове – при тях температурата е още по-висока (над 40 градуса) и може да доведе до фебрилни гърчове. При бебетата характерна особеност е, че болестта започва с хрема и кашлица и това може да заблуди родителите, че става дума за обикновен респираторен вирус.

Цялата система на тялото

 • Висока температура имате висока температура, без хрема и със суха кашлица. Снимка: Thinkstock Усетите ли подобни симптоми, по най-бързия начин се отидете на лекар, който ще ви изпише противогрипни препарати. Заболелите вдигат бързо много висока температура, обхващат ги мускулни болки и силна отпадналост, разтреперване“, подчерта д-р Христина Димитрова. Има ползи от маските, категорична е д-р Димитрова. 
 • „Когато говорим за грип клиничната картина е ясна – висока температура, мускулно-ставни болки, характерна кашлица, болки в очите и силно главоболие. Лекарите съветват тестът да се направи още при първите признаци на заболяването – висока температура, болки в мускулите и суха кашлица. Грипът обичайно протича по-тежко със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите, обща умора, главоболие и загуба на апетит. 
 • Втрисане – хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато усетят първите симптоми – втрисане, висока температура, болки в мускулите и бърза отпадналост, посъветва той. Симптомите на грипа, от друга страна, включват температура, болки в мускулите, втрисане и умора. Те се появяват внезапно. В един момент се чувствате добре, а в следващия – сякаш сте прегазен от камион. Постепенно започват да се появяват и други симптоми: покачване на температурата, суха кашлица, болки в ставите и мускулите, главоболие, болки в очните ябълки, болки и зачервяване на гърлото, както и втрисане
 • Умора -грипът обичайно протича по-тежко със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите, обща умора, главоболие и загуба на апетит. Грипът поваля за два часа и започва с рязко покачване на телесната температурата, болки в мускулите и ставите, главоболие, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, умора и затруднено дишане. Те включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно младите хора – най-вече деца във възрастовата група 5-14г. Симптомите на грипа, от друга страна, включват температура, болки в мускулите, втрисане и умора. Те се появяват внезапно. В един момент се чувствате добре, а в следващия – сякаш сте прегазен от камион. Симптомите на грипа включват висока температура, цялостна умора, слабост, суха кашлица, зачервено гърло, хрема, болки по ставите. При децата понякога има стомашни проблеми като гадене, повръщане или диария. 
 • Слабост – при лечението им водещо значение има патогенетичната терапия, насочена срещу интоксикацията, сърдечно-съдовата слабост, ацидозата, белодробния и мозъчен едем. Срещу сърдечно-съдовата слабост се назначават сърдечни гликозид […] по които те си приличат, но има и основни разлики, с които ще ви помогнем: Симптоми като кихане и възпалено гърло се срещат по-често при настинка Мускулните болки са по-чести при грип Склонността към треска е по-често срещана при грип Отпадналост и слабост. Симптомите на грипа включват висока температура, цялостна умора, слабост, суха кашлица, зачервено гърло, хрема, болки по ставите. При децата понякога има стомашни проблеми като гадене, повръщане или диария. [tialoto.bg]
 • Дискомфорт – това от своя страна води до разширяване на съдовете и повишаване на тяхната пропускливост, хиперемия, отоци, усилена носна секреция и чревен дискомфорт

Стомашно-чревни

 • Гадене – симптомите при двата вида инфекции са доста подобни: чувсвто на отпадналост, повишена телесна температура, кашлица, гадене или повръщане, диария. Като цяло, вирусните инфекции протичат по-леко и симптомите отшумяват за три до пет дни. И 4-те медикамента имат странични ефекти – нервност, замаяност, затруднена концентрация, понякога гадене и повръщане. Оселтамивир е слабо токсичен и рядко води до сериозни нежелани ефекти, като пациентите се оплакват предимно от гадене и повръщане, главоболие, замайване, коремна болка, диспептични нарушения Занамивир: Препаратът притежава идентични на оселтамивир характеристики 
 • Загуба на апетит – грипът обичайно протича по-тежко със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите, обща умора, главоболие и загуба на апетит.
 • Коремна болка – оселтамивир е слабо токсичен и рядко води до сериозни нежелани ефекти, като пациентите се оплакват предимно от гадене и повръщане, главоболие, замайване, коремна болка, диспептични нарушения Занамивир: Препаратът притежава идентични на оселтамивир характеристики 

Респираторни

 • Кашлица – още по темата Как да си направим напитка срещу възпалено гърло и кашлица Най-добрите лекове срещу настинка и грип 5 бабини трика срещу грип и настинка! При суха кашлица се прилагат така наречените антитусивни средства, съдържащи основно декстрометорфан, бутамират, кодеин, докато при влажна кашлица се прилагат предимно муколитици, каквито са амброксол, ацетилцистеин, бромхексин. На по-късен етап се появяват болки в гърлото последвани от неприятна суха кашлица. Междувременно, за да намалим дискомфорта, можем да облекчим симптомите ѝ: хрема, кашлица, температура с предписани от лекар подходящи медикаменти. 
 • Кихане – докато грипът ще ви накара да се чувствате по-зле от настинката, най-лошите му симптоми тмогат да бъдат премахнати в рамките на една седмица, докато кихането от обиновенна настинка може да продължи две седмици или повече. Обичайно грипните вируси се отделят във въздуха чрез говор, кашляне или кихане от някой, който вече е заразен. Най-много грипни вируси се отделят при кихане и кашляне. Това включва следните неща: -Често измиване на ръцете с вода и сапун -Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа -Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне -Носене на маска на лицето -Избягването на търкането Типичната симптоматика включва болки в гърлото, хрема, кихане и кашляне. Напълно възможно е тази храна да е замърсена и да е била изложена на кашляне и кихане. Колкото и вкусно да изглежда, специалистите препоръчват да не го правите. Също така, избягвайте да пиете от водата на други хора и да давате своята. 
 • Суха кашлица – лекарите съветват тестът да се направи още при първите признаци на заболяването – висока температура, болки в мускулите и суха кашлица]Грипът поваля за два часа и започва с рязко покачване на телесната температурата, болки в мускулите и ставите, главоболие, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, умора и затруднено дишане. Имате висока температура, без хрема и със суха кашлица. Снимка: Thinkstock Усетите ли подобни симптоми, по най-бързия начин се отидете на лекар, който ще ви изпише противогрипни препарати. Треската е много характерно оплакване – температурата скача над 38 градуса, при децата още повече, появява се суха кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, главоболие и много силно общо неразположение. Постепенно започват да се появяват и други симптоми: покачване на температурата, суха кашлица, болки в ставите и мускулите, главоболие, болки в очните ябълки, болки и зачервяване на гърлото, както и втрисане.
 • Възпалено гърло – настинката и грипът са вирусни инфекции, които имат подобни симптоми, като кашлица и възпалено гърло, но се различават по своето протичане и тежест. Именно повишената температура е един от основните симптоми на грипа, заедно с кашлицата, възпаленото гърло и болките в мускулите. Затова въпреки че е неделя, Анелия вече е пред вратата на дежурния кабинет в града. Още по темата Как да си направим напитка срещу възпалено гърло и кашлица Най-добрите лекове срещу настинка и грип 5 бабини трика срещу грип и настинка! Те включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост, умора, мускулни и ставни болки Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно младите хора – най-вече деца във възрастовата група 5-14 г. Има редица общи симптоми, по които те си приличат, но има и основни разлики, с които ще ви помогнем: Симптоми като кихане и възпалено гърло се срещат по-често при настинка Мускулните болки са по-чести при грип Склонността към треска е по-често срещана;
 • Ринореята се използва за облекчаване на секрецията от носа (ринореята) и дискомфорта, свързан с нея, като е налице бърз ефект, но се препоръчва ограничаване на употребата за няколко дни (най-често между три и пет) антипиретици: средствата за понижаване на температурата.

Сърдечно-съдови

 • Тахикардия – тя протича с токсикоза, задух, цианоза, тахикардия. Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактирии. Усложненията са най-чести при възрастните хора с хронични белодробни изменения.;
 • При възрастните – трудности с дишането, болки в гърдите и стомаха, внезапни пристъпи за повръщане, нарушение на чувство за ориентация. И това не е пълният списък. 

Обработка

Вирусът не може да се пренася чрез яденето на свинско месо, но месото трябва да е преминало през топлинна обработка

Вирусът не може да се пренася чрез яденето на свинско месо, но месото трябва да е преманало през топлинна обработка. Ваксини срещу грипа В ЕС има регистрирани ваксини срещу грип. Те могат да се използват във всички страни на ЕС.

Лечение

Затова е важно лечението да премине в изолация и при пълна почивка. Как да се лекуваме В лечението на грип се използват т. нар. противовирусни препарати. [credoweb.bg]

Лечение с антибиотици при грип е уместно единствено при доказана вторична бактериална инфекция. 

Освен в София и Бургас, където бяха засечени първите болни от инфлуенца, пациенти настанени за болнично лечение има вече и в Русе, Смолян и Сливен, съобщи пред “Труд” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

При вирусна респираторна инфекция, препоръчителен е домашния режим на лечение, повече сън, лека храна и прием на много течности.

Лечение на симптомите на настинка и грип След като сте си задали въпроса „Настинка ли имам или грип?“ и сте определили кое от двете е, вероятно искате да се отървете от него възможно най-скоро. 

Симптомите обикновено включват висока температура, кашлица, болки в гърлото, главоболие, студени тръпки или мускулни болки – от които повечето хора се възстановяват за една или две седмици.

Лечение на тези симптоми: почивайте, пийте течности (особено разтвор за орална рехидратация) и вземете парацетамол за облекчаване на болката, ако е необходимо. Вирусът в крайна сметка ще изчезне без допълнително лечение, но можете също да използвате антивирусни лекарства като Tamiflu, за да намалите хода на заболяването, ако симптомите Ви се влошават или имате риск от усложнения.

Някои хора, като тези с астма, може да се нуждаят от допълнителни грижи.

Съществува противогрипна ваксина, която може да намали вероятността от заразяване с грип. Препоръчва се за определени лица с по-висок риск от усложнения от грип. Предлагат се два вида ваксини, едната, която предпазва от три грипни щама, а другата срещу четири щама. Версията с три щама се препоръчва за повечето лица на възраст над 6 месеца, докато версията с четири щама се препоръчва за тези на възраст 65 или повече години, както и тези под 65 години, които имат дългосрочни здравословни проблеми. 

Прогноза

По прогноза на Европейския център за грип и остри вирусни инфекции пикът на грипа на Балканите, включително и в България, се очаква в началото на февруари.

Съобразно епидемиологичната прогноза като профилактични средства могат да се прилагат и интерферон, индуктори на интерферона, ремантадин и други. Поради значимостта си грипът се намира под контрола на СЗО. [bg.wikipedia.org]

Етиология

Грипът е остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология, което се изявява с повишена температура, кашлица, главоболие и миалгии (болки в мускулите). 

Схващането за бактериалната етиология на грипа обаче силно се разклаща по време на пандемията през 1918 – 1919 г. През 1933 г. е изолиран грипният вирус A (H0N1) от W. Smith, С. Andrewes, P. Laidlaw. По-късно са открити и описани грипен вирус В.

Вирусна етиология на острите респираторни заболявания през сезони 2012/2013г. и 2013/2014г. в България. Наука Инфектология. Паразитология, 2015, 1: 32-36. 12. Teodosieva A., S.Angelova, N.Korsun.

Профилактика

Използва се за лечение и профилактика на грип при възрастни и деца в училищна възраст, както и за профилактика на грип при възрастни. 

Начало За граждани Здравословен начин на живот Профилактика на заразни заболявания Какво представлява грипът? Симптомите на болните и клиничната картина са същите, както и при сезонния грип.

Затова са идеалното средство за профилактика по време на епидемия, както и ако у дома или в офиса има болен, с когото сте били в пряк контакт. Противовирусните лекарства като профилактика се приемат по схема. 

През 1937 г. са въведени убити и живи ваксини за профилактика на грипа. През 1957 г. е открит и интерферонът. Той също успешно се прилага за профилактика на заболяването. 

Профилактика За повишаване на защитните сили на организма се препоръчва: закаляване, предпазване от преохлаждане, консумация на храна, богата на белтъчини и витамини, използване на имуностимулатори и други.

Top