Вие сте тук

Главоболие

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Главоболие | здравето.com

Главоболие-болести-и-лечение-здравето.comГлавоболие – полиетиологичен синдром, който включва в себе си психо-физиологични компоненти при усещането за болка и е най-честият синдром познат в неврологичната практика. В неговото формиране вземат участие на всички нива системите от периферните рецептори до централните механизми на възприятие, анализ и синтез на постъпващите усещания.

Само по себе си мозъчното вещество не съдържа рецептори за болка. Въпреки това главоболието в повечето случаи има симптоматичен характер и възниква при възпаление или раздразнение на мозъчната обвивка, свиване или разширяване на мозъчните съдове, повишено вътречерепно налягане, мускулно напрежение по кожата на главата и шията, както и при заболявания на вътрешните органи, общи инфекциозни процеси, интоксикация. Главоболието може да е следствие на заболявания на околоносните кухини, вътрешното ухо, основните синуси, черепа и други.

Развитие на заболяването

От главоболие страдат лица и от двата пола, от различни възрастови групи, включително и деца. Често се среща при жени и лица, които се занимават с интелектуален труд. Главоболието се различава по факторите, които го предизвикват, локализацията, характера, степента на интензивоност, честота, време на възникване и др. То може да съпътства пациента през целия му живот, а може и да изчезне след лечение на основно заболяване.

Симптоми и характер на главоболието

Невралгично главоболие – има прострелващ, пронизващ характер, с тежко изразен интензитет, ограничаващ трудоспособността на болния.

Ангиодистонично главоболие – често срещано по своя характер главоболие. Пристъпно, с обичайно едностранна локализация, придружено с гадене, повръщане и виене на свят. Възможно е да се появят симптоми като изтръпване на крайниците, слабост в ръцете и краката, позиви за дефекация и често уриниране. В зависимост от локализацията на болката, кризата се класифицира като очна мигрена, ушна, вестибуларна, шийна, коремна. Мигрената обичайно засяга млади хора, но с напредване във възрастта, последваща бременност и раждане, пристъпите се разреждат до тяхното пълно изчезване.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

 

Невротично главоболие – характеризира се със своята продължителност, постоянство и с отсъствие на ефект след приложено лечение. Обикновено е придружено от спад в настроението, което е водеща причина за нарушената трудоспособност. При тези пациенти е налице умора, обща отпадналост, невротичност, разстройство на съня, хипохондрични и депресивни симптоми.

Лечение и профилактика на главоболие

Изборът на метод за лечение на главоболието зависи от неговия характер.

Профилактичните мерки се свеждат до правилно изграден режим на труд и почивка, отказване от вредни навици, навременно и правилно лечение на хронични заболявания.

Много е важно да бъдат взети навременни мерки при появата на хронично главоболие

Главоболие-3-болести-и-лечение-здравето.comОт голямо значение е хората, които страдат от главоболие, да си дадат сметка за неговия причинител и въз основа на своя начин на живот се стремят да редуцират до минимум или напълно прекратят сериозните стресови ситуации, за да намалят нивата на стрес и по този начин се справят със сериозния си проблем. Главоболието е хроничен синдром, който се предава от поколение на поколение, особено в случаите, когато е силно изразен и има сериозна продължителност.

Намалянето на стреса и организирането на спокойна среда за хората, които вече имат някакви оплаквания от главоболие, появяващо се периодично, обикновено или сутрин или вечер, е от основно значение за облекчаването на изпитаната болка вследствие на заболяването.

Главоболие-2-болести-и-лечение-здравето.comПреодоляването на стреса е с основна важност, тъй като в противен случай почивката не е пълноценна и това довежда до сериозна преумора в дългосрочен план. Добра идея е да се използва свободното време за различни видове спорт или разходка. Тялото трябва да бъде натоварвано физически поне за няколко минути на всеки 24 часа. Опитайте се да освободите мисълта си от всички отрицателни мисли и проблеми, които имате, за да се пречистите от токсините. Плуването и разходките сред природата са много подходящи за пълното преодоляване на стреса и значителното намаляване на пристъпите от главоболие.

Преумората и главоболието може да бъде причинено и от неудобна поза. При продължително седене на едно място в офис или у дома по време на учене, е нормално да се оплаквате от главоболие. Силно препоръчително е в такъв случай за облекчаване на болката в главата да си направите масаж в тилната област с меката част на дланите си. При възможност винаги е по-добре да помолите някой да масажира шийните ви прешлени, като най-вероятно ще усетите положителния ефект от масажа до няколко минути след процеса.

Top