Вие сте тук

Гангрена

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

ное 09, 2011 | Здравето.com

Гангрена

Гангрената представлява некроза и разлагане на телесна тъкан, предизвикано от инфекция, тромбоза или нарушаване на кръвообращението и най-често засяга крайниците. При наличието на болестта артериалният кръвопоток не достига до засегнатия орган и неговото хранене се нарушава, довеждайки до смъртта му.

Гангрената можем да разделим на два вида:

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Суха гангрена

Гангрена

Тя засяга крайниците и запушването на кръвоносните съдове настъпва бавно. Най-често започва от долните части на крака пръсти и ходила и постепенно обхваща целият крак. Болките са силни и често само наркотични аналгетици ги облекчават, а в последствие засегнатите крайници губят чувствителност. Крайниците се оцветяват в кафяво-черен цвят и придобиват мумифициран вид. Сама по себе си сухата гангрена не е опасна за живота на човек, стига да не премине във влажна.

Влажна гангрена

Гангрена

При нея се запушват артериите на дадения орган, тя се развива остро, с наличието на инфекция. Първичното заболяване е лесно забележимо и обикновено е тежко изгаряне или измръзване, някаква травма или зле протичащи възпаления на костта и меките тъкани. Засегнатият крайник се увеличава по обем, придобива зеленикав цвят и при натиск издава специфичен звук и неприятна гнилостна миризма. В повечето случай ампутацията на засегнатият крайник е животоспасяваща. По някога влажната гангрена засяга и вътрешни органи, като перитонеум, панкреас, бял дроб, като последен етап от техни тежки възпаления.

Съвременната медицина заменя наименованието на болестта гангрена с некроза. Причината е изясняването на факта, че тя не е самостоятелно заболяване, а е следствие и крайна фаза на някое друго заболяване. Най-често първопричината за възникването на й може да бъде хронична артериална недостатъчност на крайниците, облитериращ тромбангит и диабетна ангиопатия.

Top