Вие сте тук

Варикоцеле

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

Болести и лечение > Варикоцеле | здравето.com

Варикоцеле - Болести и лечение - здравето.comВарикоцеле – варикозно разширение на вените, които са разположени около семенния кавал и тестисите. Само по себе си това заболяване не е опасно, но може да доведе до намаляване на функцията на тестисите и да се окаже причина за безплодие у мъжете. Може да предизвика намаляване на подвижността на сперматозоидите и ранен „климакс“. Много често заболяването протича безсимптомно. Неприятни усещания и временен дискомфорт могат да се усетят след продължителен престой в изправено положение или при физическо натоварване. Причината за заболяването може да бъде вродена слабост на венозните стени, което е съпроводено от варикозно разширение. Друга причина може да се окаже недостатъчното кръвообръщение в семенните канали, което води до повишено налягане на кръвта върху венозните стени.

Ранна диагностика

Преди началото на пубертета е малко вероятно болестта да се прояви и идентифицира. Най-често се диагностицира след профилактичен преглед при подрастващите по характерната синина в едната половина на скротума ( двустранно варикоцеле е рядко срещано явление) и по подутите разширени вени, които се забелязват през кожата. Обемът и еластичността на тестисите обичайно е снижен, а самият тестис е разположен много ниско.

Честота на заболяването

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Варикоцеле е често срещано заболяване. Среща се при около 6% от десетгодишните момчета, а при юношите се наблюдава в 10-16 % от случаите. Рядко заболяват възрастни мъже.

Всяко съмнение за варикоцеле изисква задълбочена диагностика. Обичайно тя включва ултразвукова диагностика на тестисите, доплерография, което позволява да се проследят особеностите и степента на нарушение на кръвообръщението. В някои случаи се налага рентгеноконтрастно изследване, което дава възможност да се измери кръвното налягане в системата. Желателна е и консултацията с уролог.

Съвременни методи на лечение на Варикоцеле

В недалечното минало, наред с оперативна намеса, лекарите препоръчват и консервативно лечение, което включва ограничаване на физическото натоварване, носенето на специално бельо, поливане на скротума със студена вода. Днес тези мерки се оказват недостатъчно ефективни. Съвременната медицина прибягва към оперативна намеса. Съществуват няколко вида хирургична интервенция, които са сведени до премахване, лигиране или пресичане на поразените от болестта вени. Ако болестта протича безсимптомно, без да създава пречки и да причинява дискомфорт, лечение може и да не бъде проведено.  Въпреки това, ако в центъра за репродуктивно здраве постъпи жалба за безплодие в брака и се установи, че мъжа е с варикоцеле, препоръката към него ще бъде да прибегне към оперативна намеса.

Top