Вие сте тук

Артрозата

Здравни-ТЕМИ-от-CredoWeb

дек 16, 2011 | Здравето.com

Артроза

Артрозата представлява заболяване на една или повече стави

Тя е заболяване причинено от увреден или износен хрущял, понякога последвано от увреждане на подлежащата кост и на ставната обвивка.

Артрозата е най-често срещаното заболяване от артритните и засяга основно мъже над 45 годишна възраст и жени над 55 години.

За разлика от останалите артритни заболявания, при артрозата няма системни оплаквания. Най-честият симптом е тъпа болка, дълбоко на вътре в ставата, която се усилва при извършване на физическа работа или при промяна на времето. В по-напреднал етап болката е налице и в пълен покой, независимо от различните фактори.

Следващите признаци са скованост на ставата, тя става трудно подвижна и се загрява и зачервява, може дори да се деформира. По някога мускулите около засегнатата става отслабват или правят спазми.

MedTech.bg - Онлайн магазин за медицинска техника Omron

Най-често артрозата засяга гръбначният стълб, тазобедрената става, колянната става и малките стави на ръцете.

Диагностицирането на заболяването се случва в лекарския кабинет, по време на преглед. Пациентът дава пълна информация за характера на своите оплаквания и отговаря точно на въпросите от медика. Ако е засегната само една става се прави съпоставка със здравата такава.

Лечението на артрозата се осъществява по два начина

Артроза

Консервативно лечение на артрозата

Винаги се започва с него, дори и да се стигне до оперативно. Първата стъпка е сваляне на излишните килограми и намаляване натоварванията на засегнатата става. Не бива да се оставя съвсем без движение, но не трябва и да се товари прекомерно. Успешно се прилагат физиотерапия и рехабилитация, изписват се противовъзпалителни средства и се ползват ортезни средства, като шини, обувки, корсети, яки и др.

Оперативно лечение на артрозата

Към него се пристъпва, когато консервативното лечение не даде резултат. Най-често прилаганите операции са Артроскопия на ставата, артродеза, ходропластика и др.

Артроза

Артрозата е заболяване, което рано или късно засяга всеки човек в някаква степен.

Ранното й диагностициране и промяна начина на живот съобразен с болестта, би спестил редица усложнения на заболелите.

Top